Membranen vereenvoudigen productie plantaardige oliën

zonnebloemen

18-06-2015 07:17 | Door: Thijs ten Brinck

Het Apeldoornse bedrijf Solsep heeft bij bio-olieverwerker Loders Croklaan een membraanmodule voor de scheiding van aceton uit de olie getest. De technologie maakt het proces efficiënter en bespaart energie.

Loders Croklaan maakt verschillende plantaardige oliën en vetten, vooral voor de voedingsmiddelenindustrie. Bij de verwerking van de oliën haalt het bedrijf aceton uit de oliemengsels.

“Ze doen dat nu met behulp van destillatie”, zegt Petrus Cuperus, eigenaar van SoSep, op de website Nederlandse Industrie. “Ons membraan komt vóór de destillatiestap. Daardoor halen we al de helft van de aceton uit het oliemengsel.”

Bottleneck

Destillatie is een energie-intensief proces en een knelpunt in de productie van Croklaan. Door zoveel mogelijk aceton te scheiden voor de destillatie, bespaart Loders Croklaan tijd en energie.

“Als je puur naar de energiewinst kijkt, dan betaalt het zich niet uit”, zegt Bart Driesten van Loders Croklaan. “Het gaat ons erom dat we minder hoeven te destilleren en de bottleneck uit ons proces halen. Dat het ook nog eens energie bespaart, is mooi meegenomen.”

In de proef bleken de membranen een druk tot 35 bar aan te kunnen en voor verschillende oliemengsels goed te werken. Solsep en Croklaan werken nu aan een grotere pilot en overwegen bij succes het hele productieproces van Croklaan te vernieuwen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Nederlandse Industrie | Foto: Vishwas Krishna, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie