Kan een vanadiummijn op vanadium-accu's draaien?

22-06-2015 09:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische mijnbouwbedrijf TNG onderzoekt of het een nieuwe mijn kan laten opereren op zonne-energie en accuopslag.

Het Australische bedrijf Energy Made Clean (EMC) werkt met TNG samen voor een duurzame energievoorziening voor het Mount Peake Vanadium Project. In deze nieuwe mijn, centraal gelegen in Australië, gaat TNG ijzer, titanium en vanadium delven.

Zonnepanelen en stroomopslag zijn onderdeel van een intentieverklaring tussen TNG en EMC. Eerder kondigde een grote Australische koperdelver aan te gaan draaien op zonne-energie en accu’s. Energy Made Clean denkt voor de TNG-mijn toepasselijk genoeg vooral aan vanadium-accu’s.

Redox flowbatterijen

Dit type accu’s maakt gebruik van twee tanks waarin elektrisch geladen vloeistoffen worden opgeslagen. In tegenstelling tot lithiumaccu’s wordt de capaciteit bij flowbatterijen niet gelimiteerd door de accu zelf maar door de inhoud van de externe tanks. De Liechtensteinse autobouwer nanoFlowcell zet de vanadium-accu’s in om elektrische auto’s te bouwen die 1000 kilometer kunnen rijden op een acculading.

Vanadium wordt tot nu toe vooral in de metaalindustrie gebruikt, om de prestaties van hogesterktestaal te verhogen. Vanadium heeft verder ook toepassingen als katalysator in verschillende chemische reacties.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TNG, RenewEconomy | Foto: James St. John, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie