AkzoNobel werkt samen met chemiestart-up uit Eindhoven

chemische industrie

22-06-2015 16:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel overweegt om chloor te gaan produceren met de spinning disc-technologie van de start-up Flowid. Decentrale chloorproductie, direct bij de klant, ligt in het verschiet.

Dat zegt Marco Waas, innovatiedirecteur van AkzoNobel, in een interview met Duurzaam Geproduceerd. AkzoNobel onderzoekt de toepasbaarheid van de spinning disc-technologie in haar processen momenteel samen met de TU Eindhoven. Het bedrijf wil de resultaten in de herfst van 2015 presenteren.

“Het ziet er veelbelovend uit. Ondanks dat het om een complexe reactie gaat”, zegt Waas. “Zo moeten we een oplossing, denk aan een membraan, vinden om het onderling reactieve chloor en loog van elkaar te scheiden.”

AkzoNobel produceert op grote schaal chloor in onder andere Delfzijl en Rotterdam. Ook bouwt het samen met het Duitse chemieconcern Evonik een nieuwe fabriek. Chloor wordt hier geproduceerd met membraanelektrolyse.

Spinning Disc Reactor

Met de technologie van Flowid, een spinning disc reactor, zijn chemische reacties in een kleine installatie zeer goed te controleren. Tussen twee draaiende schijven, ter grote van een CD, worden chemicaliën met elkaar in contact gebracht.

De hoge snelheid en resulterende druk in de spinnende reactor maakt in een compacte installatie een hoog doorvoervolume mogelijk. AkzoNobel ziet in de technologie kansen om bij sommige afnemers op locatie chloor te produceren. Dat kan de veiligheidsrisico’s en het energieverbruik in het chloortransport verlagen.

Bekijk een filmpje van de Spinning Disc Reactor.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Duurzaam Geproduceerd, Flowid | Foto: 1000zen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie