Biobased industrie VS goed voor $ 369 mrd

Biobased economy

24-06-2015 14:29 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse biobased industrie levert een significante bijdrage aan de economische activiteit en de werkgelegenheid. Die bijdrage moet onder de nieuwe plannen van president Obama nog toenemen.

In 2013 was de biobased industrie in de Verenigde Staten goed voor vier miljoen banen en een omzet van $ 369 mrd. Dat blijkt uit het rapport Economic Impact of the Biobased Product Industry. Iedere baan in de Amerikaanse biobased economie genereerde ruim 1,6 banen in andere sectoren. In 2013 waren 1,5 miljoen mensen direct werkzaam in de sector. In de gerelateerde industrie leverde dit 1,1 miljoen mensen een arbeidsplaats op. Nog eens 1,4 miljoen mensen vonden werk in bij de leveranciers van biobased producten en diensten.

De samenstellers baseren hun conclusies op case studies bij onder meer Coca-Cola, kledingfabrikant Patagonia en autoproducent Ford. Die bedrijven investeren fors in onderzoek en ontwikkeling, en de productie van plantaardige materialen. Coca-Cola presenteerde eerder deze maand de 100 procent biologisch afbreekbare frisdrankfles. Patagonia, dat duurzaam ondernemen in elk onderdeel van het bedrijf heeft doorgevoerd, brengt onder meer kleding en sportartikelen op de markt op basis van plaantaardige materialen. Ook Ford verwerkt steeds meer duurzame, afbreekbare materialen en onderdelen in de auto’s.

De sectoren die het meeste bijdragen aan de werkgelegenheid zijn de land- en bosbouw, biobrandstoffen, chemicaliën, verpakkingen en textiel. De Amerikaanse president Barack Obama wil nieuw landbouwbeleid onder meer gebruiken als aanjager van de groei in de biobased sectoren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: US Department of Agriculture | Foto: Andy Melton, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie