Hoe een lithiumaccu helpt goedkoop waterstof te maken

waterstof

26-06-2015 09:12 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse Stanford University heeft een nieuwe methode ontdekt om goedkoop en eenvoudig waterstof te produceren met elektriciteit.

Waterstof

De goedkope en efficiënte katalysator voor de elektrochemisch splitsing van water tot waterstof is gebouwd door onderzoeker Yi Cui. Cui en zijn collega's van de Stanford University keken de technologie af bij producenten van lithium-ionaccu's voor elektrische auto's.

"Onze katalysator is uniek omdat we nikkel-ijzeroxide gebruiken voor zowel de negatieve als de positieve elektrode", zegt Cui. "De multifunctionele katalysator splitst water bij kamertemperatuur met een ongekende efficiëntie van 82 procent."

De lithium-ionen zijn gebruikt om het oppervlak van de katalysator een unieke en chemisch stabiele structuur te geven. De experimentele katalysator heeft in het laboratorium over een aaneengesloten periode van 200 uur waterstof geproduceerd.

Goedkope elektrolyse

Elektrolyse, het splitsen van watermoleculen met behulp van stroom, is een proces om waterstof te produceren. Conventionele elektrolyse-installaties bestaan uit twee compartimenten en gebruiken per zijde een andere katalysator. Die zijn vaak gemaakt van dure metalen als platina of iridium. Aan de ene katalysator ontstaat zuurstof en aan de andere waterstof. De twee compartimenten hebben elk een andere zuurgraad, die door een membraan in stand wordt gehouden.

De goedkope nikkelijzeroxide-katalysator van Cui en zijn collega's werkt bij kamertemperatuur en bij een uniforme zuurgraad. De onderzoekers zien naast de productie van waterstof ook voor andere chemische processen kansen voor de uit lithium-ionaccu's afgekeken technologie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Stanford University | Foto: Stanford University, Luis Romero, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

,

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie