Paddenstoelen Ecovative inspireren duurzaam surfboard

Surfers duurzame surfplank

29-06-2015 09:28 | Door: Laura Fransen

Het paddenstoelenmateriaal van Ecovative verduurzaamt de watersportsector. Het Amerikaanse surfbedrijf Surf Organic Boards ontwikkelt ’s werelds eerste surfplank van paddenstoelen.

Surf Organic Boards werkt aan ’s werelds eerste paddenstoelensurfplank. De plank bestaat volledig uit landbouwreststromen, aan elkaar geplakt met vertakte schimmeldraden van paddenstoelen. Het materiaal, mycelium, is afkomstig van duurzaam verpakkingsbedrijf Ecovative. Dankzij de gebruikte materialen is het surfboard biologisch afbreekbaar en vrij van fossiele stoffen zoals petroleum.

De productie van één board duurt 15 dagen. Nadat het landbouwafval samen met het mycelium in een mal is geplaatst, groeit het mengsel in tien dagen uit tot een vaste vorm. Een droger onttrekt vervolgens in drie dagen het overgebleven vocht, waarna de plank bijna 3 kilogram lichter en 5 procent kleiner is. Het surfboard wordt afgewerkt met een biobased coating van hars en hennep.

Marktintroductie

Volgens de makers is dit de surfplank van de toekomst. “Wij geloven er sterk in dat 100 procent natuurlijke, biologisch afbreekbare en duurzame materialen het op olie-gebaseerde, schadelijke schuim voor surfboards zal vervangen”, stelt Surf Organic Boards op een crowdfundpagina. Het bedrijf is op zoek naar financiering voor de laatste ontwikkelingsfase en marktintroductie van de duurzame plank. Als dit lukt, is het surfboard naar verwachting vanaf 2016 te koop. 

Naast de verpakkingslijn van Ecovative zelf is het Mushroom Material al gebruikt voor een afbreekbare drone. Om nieuwe toepassingen verder te stimuleren, introduceerde het bedrijf eerder dit jaar Grow It Yourself-pakketten in Amerika.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Surf Organic Boards | Foto: Dave Young, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie