McKinsey: circulaire economie levert Europa € 1.800 mrd op

Recycling bouwafval, circulaire economie

30-06-2015 10:17 | Door: Willemien Groot

Als de Europese Unie de technologische ontwikkelingen maximaal benut voor een circulaire economie, levert dat tegen 2030 € 1.800 mrd op. In een duurzame economie dalen de CO2-uitstoot en het grondstoffengebruik aanzienlijk.

Dat blijkt uit de studie Growth Within: A circular economy vision for a competitive Europe naar de circulaire economie. Het onderzoek is uitgevoerd door consultancybureau McKinsey, de Ellen MacArthur Foundation en het Duitse SUN (Stiftungsfonds für Umweltökonomie und Nachhaltigkeit)

Volgens de studie levert een maximaal gebruik van de technologische revolutie die nu gaande is, de Europese Unie tegen 2030 € 1.800 mrd op. Dat is € 900 mrd meer dan volgens de huidige ontwikkelingen haalbaar is.

Besparingen

Een goed functionerende circulaire economie halveert daarnaast de CO2-uitstoot, ten opzichte van de huidige emissies. Duurzaam beheer van grondstoffen draagt bij aan materiaalbesparingen in de bouw en auto-industrie, en besparingen op water- en brandstofverbruik. Het rapport gaat uit van een daling van 32 procent tegen 2030, oplopend naar 53 procent in 2050 afgezet tegen de huidige situatie.

Voor huishoudens betekent dit een inkomensstijging van € 3.000 tegen 2030. Dat is 11 procent meer dan volgens de huidige economische modellen. In 2030 zou dat leiden tot een stijging van het BBP met 11 procent, bijna drie keer zo veel als de 4 procent die het huidige beleid zou opleveren.

Rendabel

Volgens de onderzoekers is de circulaire economie, gezien de grote veranderingen in de technologie, het consumentengedrag en in businessmodellen, rendabel en aantrekkelijk. Duurzame ondernemingen die werken volgens een circulair model, behoren volgens McKinsey en de Ellen MacArthur Foundation tot de snelst groeiende bedrijven.

Het onderzoek is gebaseerd op beschikbare rapporten, sectoranalyses en ruim 150 gespreken met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, overheden en wetenschappers. In 2014 presenteerde KcKinsey ook al een rapport over de circulaire economie. Daarin zijn onder meer zeven stappen beschreven die wereldwijd nodig zijn.

Eerder deze maand verscheen een studie van het Imperial College London over de voordelen van een circulaire economie voor Groot-Brittannië. Die zou de Britten de komende tien jaar £ 29 mrd (€ 40,8 mrd ) opleveren. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: McKinsey | Foto: Peter Köves, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie