Blaasmachine halveert energieverbruik PET-flessenproductie

Sidel blaasmachine

30-06-2015 16:03 | Door: Laura Fransen

Een Roemeense PET-flessenfabrikant verbruikt 47 procent minder elektriciteit dankzij een duurzame blaasmachine van Sidel. Ook het gewicht van de plastic flessen is met 45 procent gereduceerd.

Rio Bucovina, een van de grootste producenten van flesjes water in Roemenië, verduurzaamt zijn productieproces in samenwerking met de Franse PET-specialist Sidel. Dankzij een nieuwe blaasmachine verbruikt het proces 47 procent minder stroom. Een nieuw ontwerp maakt de flessen de lichtste op de Roemeense markt.

De waterflessenproducent maakt gebruik van de SBO Universal2eco-blaasmachine van Sidel. Onderdeel van het systeem is een efficiënte Ecoven-oven die de voorvormen van de PET-flessen verhit zodat ze in vorm geblazen kunnen worden. De Ecoven heeft minder lampen nodig en verkort de benodigde verhittingstijd met 15 procent. Het energieverbruik van de oven ligt hierdoor lager dan bij reguliere ovens.

Een duurzame blaasmachine is niet het enige product waarmee Sidel de PET-flessenproductie verduurzaamt. Het Franse bedrijf besloot als eerste om voorvormen te steriliseren, in plaats van de uiteindelijke flesvormen. Vanwege het kleinere oppervlak van de voorvorm zijn minder chemicaliën en water nodig voor het sterilisatieproces. Fabrikanten zouden hun productiekosten met 30 procent kunnen terugdringen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Sidel | Foto: Sidel

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie