Europese bedrijven steken € 70 mln in 10 biobased-projecten

kardoen

01-07-2015 07:12 | Door: Thijs ten Brinck

Verschillende ondernemingen uit de Europese industrie investeren samen in zeven onderzoeken en drie demonstratieprojecten voor de toepassing van biologische grondstoffen.

Het Europese bedrijfsleven investeert samen met de Europese Commissie via het Biobased Industries Consortium € 120 mln in projecten rond biobased grondstoffen. De bedrijven nemen hiervan € 70 mln voor hun rekening.

In totaal zijn er 10 projecten uitgekozen voor het omzetten van biomassa en afvalstromen in waardevolle producten voor de chemie, bouw en transportsector. Marcel Wubbolts, Chief Technology Officer van het Nederlandse chemieconcern DSM zit het consortium voor.  

“De bio-economie is een wereldwijde aangelegenheid”, zegt Wubbolts op de site van het consortium. “Met deze investeringen verzekeren we dat Europa een duurzame, concurrerende en innovatieve regio blijft. ”

Bio-plastics uit artisjokken

Het grootse project binnen het consortium onderzoekt de mogelijkheden van kardoen als grondstof voor onder andere plastics en cosmetica. Kardoen is een plant die verwant is aan artisjokken.

Het distelachtige gewas kan via bio-raffinaderijen verwerkt worden tot hoogwaardige grondstoffen, waarbij de reststromen waarde houden als veevoer of brandstof voor energieproductie. Vergelijkbare distels zijn ook in beeld voor de productie van autobanden.

Andere projecten binnen het consortium richten zich onder andere op het omzetten van hout en suikerbieten tot brandstoffen en chemicaliën. Doel van het consortium is om versneld arbeidsplaatsen en groei te creëren met een biobased, circulaire economie. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Biobased Industries Consortium, VNCI | Foto: brewbooks, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie