3D-printer van de toekomst gebruikt smeltbaar afval

3D-printer voor afval, AlphaPura Kickstarter

08-07-2015 12:12 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse bedrijf AlphaPura is een Kickstarter-campagne begonnen voor de ontwikkeling van een 3D-printer die reststromen omzet in nieuwe producten.

De 3D-printers voor zowel de industrie als consumenten moeten afvalstromen als plastic, glas, metaal, beton en andere smeltbare materialen kunnen verwerken. AlphaPura wil met de crowdfundingcampagne $ 10.000 ophalen voor de verdere ontwikkeling van de printer.

De start-up is opgericht door voormalig onderzoeker Frederick Janson van de Amerikaanse Stanford University. Eind vorig jaar bouwde hij met een 3D-printer een werkende, efficiënte waterzuiveraar die geen elektriciteit of filter nodig heeft. Het idee verdween tijdelijk in de ijskast door de hoge kosten van het printermateriaal.

Prototype van Lego

Sindsdien werkt het team van AlphaPura aan 3D-printers die veel voorkomend afval als glas, plastic, beton en metalen kunnen omzetten in bruikbare producten. In het ontwerp zijn de printers voorzien van lasers die de materialen tot hun smeltpunt moeten brengen. 

Een eerste prototype van Lego-steentjes is inmiddels gereed. Het bedrijf zoekt nu financiering voor de verdere ontwikkeling en de bouw van de eerste werkende 3D-printers die door het gebruik van wolfraam bestand zijn tegen de hoge temperaturen. Janson wil uiteindelijk vier verschillende modellen op de markt brengen.

Eigen afvalverwerker

Janson voorziet grote veranderingen als afval een meerwaarde krijgt als grondstof voor 3D-printers. Ook kunnen bedrijven en huishoudens zelf alle mogelijke typen smeltbaar afval kunnen verwerken tot nieuwe producten. Dat zou volgens hem leiden tot minder afval, een hogere welvaart en betere leefomstandigheden. 

De ontwikkeling van de 3D-technologie geeft ook nieuwe kansen voor de efficiënte waterzuiveraar, die AlphaPura zelf wil ontwikkelen. Frederick Janson krijgt bovendien van het Amerikaanse televisieprogramma Shark Tank de kans het business model te verdedigen. 

Bekijk een filmpje over AlphaPura:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: AlphaPura, PRweb, 3Dprint | Foto: Frederick Janson

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie