Innovatieve warmtepomp draait op restwarmte

warmtepomp

14-07-2015 07:12 | Door: Thijs ten Brinck

Een spin-off van de Universiteit Gent heeft een chemische warmtepomp ontwikkeld die de restwarmte zelf gebruikt om laagwaardige warmte op te waarderen tot bruikbare temperaturen.

De chemische warmtepomp van de Vlaamse start-up Caloritum neemt restwarmte van 75 tot 150 graden Celcius op en geeft bruikbare warmte af bij temperaturen tot 220 graden. Dankzij een uit de natuur afgekeken chemisch proces verbruikt de warmtepomp nauwelijks stroom.

Ongeveer de helft van de restwarmte die door fabrieken en energiecentrales wordt uitgestoten, is zo op te waarderen tot bruikbare proceswarmte. Slechts 2 procent van de energie die de chemische warmtepomp gebruikt is elektrisch. Verder gebruikt de pomp alleen afvalwarmte.

Warmtegedreven warmtepomp

In de warmtepomp wordt de restwarmte gebruikt om water uit een fosfaatverbinding te stoken. De ontwaterde verbinding wordt in een ander compartiment vervolgens weer blootgesteld aan water. Daarbij wordt de chemische reactiewarmte toegevoegd aan de warmte die het materiaal al had.

De warmtepomp kan zo ongeveer 90 graden Celcius toevoegen aan de temperatuur van de ingaande stroom. Omdat de machine warmtegedreven is, en nauwelijks elektriciteit gebruikt, zijn de operationele kosten laag. Een tweede voordeel van het proces is dat de ontwaterde fosfaatverbinding ook is op te slaan of te vervoeren.

De Universiteit Gent en spin-off Caloritum hebben het systeem gepatenteerd. Tijdens een evenement van de Britse Royal Society of Chemistry hebben de start-up en de Universiteit samen een Emerging Technology Award gewonnen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RSC, Caloritum | Foto: Walmart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie