Gistcellen dankzij zout veel minder snel dronken

wijn

16-07-2015 13:37 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan het MIT hebben een manier gevonden om de productie van bio-ethanol te verhogen. Twee additieven maken gistcellen resistenter tegen alcoholvergiftiging.

De wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) voegden natrium en een zuurremmer toe aan een suikeroplossing, waarop de gistcellen leven. Dit bleek een groot effect te hebben op de bio-ethanolproductie van het gist.

“Het grootste probleem bij het produceren van betaalbare biobrandstoffen is het giftige effect dat alcohol heeft op gist”, zegt Gregory Stephanopoulos, hoogleraar Chemical Engineering aan het MIT. “Ethanol is een afvalproduct van het metabolische systeem van de gistcellen, net zoals CO2 bij mensen. In hoge concentraties zijn die afvalproducten dodelijk.”

80 procent meer

Bij hoge concentraties alcohol verzuurt de oplossing waarin de gistcellen leven. Dat maakt de celwanden van het gist poreus. Door de ontstane kanaaltjes ontsnappen de natrium-ionen die de gistcel nodig heeft om te blijven leven.

Het onderzoeksteam heeft aangetoond dat door een verlaging van de zuurgraad en toevoeging van extra natrium, de gistcellen kunnen overleven bij veel hogere concentraties alcohol. De biobrandstofproductie steeg met liefst 80 procent.

Nu het mechanisme duidelijk is, willen de wetenschappers door middel van genetische modificatie van de gistcellen eenzelfde productieverhoging bereiken zonder die toevoegingen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MIT News | Foto: Susanne Nilsson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie