Start-up gelooft in accu met kwart van de prijs van Tesla

Tesla

17-07-2015 12:14 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up BioSolar werkt aan een doorbraak voor lithium-ionbatterijen. Een plastic elektrode moet de kosten van een accu terugbrengen tot $ 54 per kilowattuur opslagcapaciteit.

BioSolar ontwikkelt voor de lithium-ionbatterijen een nieuw soort elektrode op basis van een polymeer. De start-up verlengt een samenwerking met de University of California (UCSB) voor de doorontwikkeling van de technologie.

“De UCSB staat bekend als leidend op vele onderzoeksgebieden, waaronder chemie en materiaalkunde”, zegt David Lee, CEO van BioSolar. “We hebben er groot vertrouwen in dat dit team van wetenschappelijke professionals ons dichter bij ons doel van accu’s met een prijs onder de $ 100 per kilowattuur kan brengen.”

Kathode en anode

BioSolar denkt op termijn de prijs zelfs te kunnen drukken tot $ 54 per kilowattuur opslagcapaciteit. Ook verdubbelt de capaciteit per kilo ruimschoots ten opzichte van de batterijen van Tesla. Die kosten nu nog meer dan $ 200 per kilowattuur.

BioSolar richt zich op het verbeteren van de kathode in de accu’s. Accu’s hebben een kathode en een anode, een positieve en negatieve elektrode, waar de opgeslagen chemische energie in een accu wordt omgezet in elektriciteit.

In huidige accu’s is de kathode de beperkende factor, terwijl anodes veel beter presteren, schrijft BioSolar op zijn website. De innovatieve kathode van BioSolar moet dat verschil in prestaties gelijktrekken, en zo de kostprijs van stroomopslag en het gewicht van elektrische auto’s flink verlagen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BioSolar | Foto: Windell Oskay, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie