Twee doorbraken in zonne-energie toegepast in record-LEDs

gong

20-07-2015 07:14 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de University of Toronto hebben een manier gevonden om perovskiet en quantum dots te combineren. Ze verwachten de efficiëntierecords voor LED-lampen te breken.

Zowel perovskieten als quantum dots zijn complexe kristallen, die snel aan interesse winnen in de wereld van de zonne-energie.

Een onderzoeksgroep University of Toronto combineerde de materialen juist om er LED-lampen of computerschermen mee te maken. “We wilden de voordelen van deze twee optische materialen combineren”, zegt Xiwen Gong, die op het project promoveert. “We gaan nu LEDs maken en proberen alle bestaande efficiëntierecords te breken.”

Chocoladekoekje

De combinatie van de twee kristallen omschrijven de wetenschappers als een chocochipkoekje, waarin de quantun dots de stukjes chocola en het perovskiet het deeg is.

Het was een grote uitdaging om de twee materialen chemisch op elkaar te laten aansluiten. Gong en haar collega's ontwikkelden een methode om de perovskieten naadloos om de quantum dots heen te laten groeien.

Eenrichtingsverkeer

Een van de voordelen die het hoge rendement van de combinatie verklaart, is dat het licht dat een quantum dot uitzendt niet wordt geabsorbeerd door het omliggende perovskiet.

LEDs van conventionele materialen nemen een deel van het uitgezonden licht zelf weer op. Dat levert vooral warmte, en gaat ten koste van de efficiëntie.

Perovskieten en quantum dots zijn in vele soorten te maken, en daardoor precies af te stemmen op de gewenste kleur. De nieuwe LEDs zijn naar verwachting geschikt voor de productie van energiezuinige displays. Ook in het infrarode spectrum kunnen de gecombineerde LEDs licht uitzenden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of Toronto | Foto: University of Toronto

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie