82 procent bedrijven gebruikt energiemanagementtools

23-07-2015 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse Ecova enquêteerde 200 bedrijven over het gebruik van energiemanagementsoftware. Ruim 80 procent van de respondenten zegt gebruik te maken van dergelijke systemen.

Het energie- en utiliteitmanagementbureau Ecova publiceerde een rapport met de resultaten van een enquête onder 200 bedrijven. Het bedrijf, dat ondernemingen helpt energie te besparen in de bedrijfsvoering, vroeg directeuren en werknemers naar het gebruik van energiemanagementsystemen (EMS) binnen de kantoren en productielocaties.

“De uitslag van deze studie toont goed nieuws. Het gebruik van EMS groeit en steeds meer bedrijven maken actief werk van energiebeheer en duurzaamheidsmanagement”, zegt Jamie Daubenspeck, directielid bij Ecova. “Tegelijkertijd kunnen bedrijven nog meer doen om het optimale uit de geïnstalleerde systemen te halen.”

Energiebesparing

De systemen geven inzicht in het energiegebruik van verlichting, warmte- en koude-, en ventilatiesystemen en machines.

Met die inzichten kunnen bedrijven de werking van de apparaten controleren, energieverspilling voorkomen en de productie afstemmen op variaties in energieprijzen.

Ruim vier op de vijf respondenten zegt gebruik te maken van EMS op ten minste één vestiging. Bij de bedrijven met meerdere vestigingen maakt 68 procent gebruik van de energiebeheersystemen op minstens de helft van de locaties. Dat is een toename van 45 procent ten opzichte van 2013, toen Ecova de enquête ook uitvoerde.

Terugval

Bedrijven die goed gebruik maken van de inzichten die de EM-systemen bieden, verdienen de investering in de hardware en software vaak al binnen 18 maanden terug, schrijft het bureau.

Op veel locaties grijpen werknemers in op geoptimaliseerde schema’s, en worden de besparingsmaatregelen soms weer teruggedraaid. Met meer toelichting en training kunnen bedrijven volgens Ecova nog veel meer energie besparen.

Open software

Ecova vroeg bedrijven ook naar de EMS-producten die gebruikt worden. Grote namen als Siemens, Johnson Controls en Honeywell voeren de ranglijsten aan. Ten opzichte van 2013 ziet Ecova een toename in het gebruik van open softwaresystemen.

In een eerder persbericht claimde Ecova sinds de oprichting in 2004 ruim 108 terawattuur aan energie te hebben bespaart voor zijn klanten. Volgens het bedrijf is dat gelijk aan de jaaropbrengst van een windpark met 20.500 windmolens.

Ecova is in 2014 overgenomen door technisch dienstverlener Cofely.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ecova | Foto: Paisley Scotland, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie