Engie investeert in virtuele energiecentrale Kiwi Power

stroomkabels

23-07-2015 10:11 | Door: Erik Verheggen

Engie investeert in het Britse bedrijf Kiwi Power, dat industriepartijen samenbrengt in een demand-response-netwerk. Engie voegt daarmee een nieuwe, duurzame dienst toe aan zijn aanbod.

Dat maakt Engie, het vroegere GDF Suez, bekend. Het is niet duidelijk hoe groot de investering is.

Kiwi Power koopt flexibiliteit van het stroomverbruik in bij zijn klanten. Wanneer de belasting op het stroomnet hoog is, kunnen deze bedrijven hun vraag verminderen. Kiwi heeft daarvoor een automatisch monitoringssysteem ontwikkeld. De stabiliteit op het net wordt daardoor verbeterd, terwijl aangesloten industriepartijen hun energierekening zien dalen.

Demand response

Engie ziet in de vraagsturing een duurzame methode om het net geschikt te maken voor duurzame stroombronnen. Zonne- en windenergie kennen een grillig stroomaanbod. Als het waait of de zon schijnt, is er soms een overschot. Op andere momenten is er juist een tekort. Demand response kan een duurzaam alternatief zijn voor inefficiënte piekcentrales, die nu nog nodig zijn om piekbelastingen op te vangen.

Kiwi Power sloot in mei van dit jaar een contract met hotelketen Marriot. Daarmee komt het aantal bedrijven dat zich bij de virtuele energiecentrale heeft aangesloten op 750. Behalve de hotels van Marriot, zijn ook drukkerijen, vliegvelden, drinkwaterzuiveringen en ziekenhuizen onderdeel van het netwerk.

Peeeks

In Nederland doet Peeeks iets vergelijkbaars als Kiwi Power. De Delftse start-up weet naar eigen zeggen de stroomrekening van aangesloten bedrijven met 40 procent te verlagen. In juni haalde Peeeks een investering van energiebedrijf Eneco binnen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Engie | Foto: spDuchamp, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie