Deze biodiesel-start-up slurpt CO2 direct uit de lucht

bossen

23-07-2015 13:33 | Door: Thijs ten Brinck

De Canadese start-up Carbon Engineering heeft een proces ontwikkeld om CO2 uit de atmosfeer te halen en te gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van hernieuwbare brandstoffen.

Carbon Engineering bouwt grote installaties die CO2 uit de buitenlucht filteren. Recent heeft het bedrijf een nieuw prototype gebouwd, tien keer groter dan het eerste systeem.

prototype

De  start-up is overtuigd van de schaalbaarheid van zijn AirCapture-concept en onder andere Bill Gates heeft in het bedrijf geïnvesteerd. 

Carbon Engineering laat in zijn prototypes lucht stromen door een raster, waarin het in contact komt met een vloeibaar oplosmiddel. De CO2 is daarna in geconcentreerde vorm op te slaan, of te gebruiken voor de productie van brandstoffen en chemicaliën.

Lage concentratie

Carbon Engineering gebruikt technologie die vergelijkbaar is met de afvang van CO2 direct in de schoorstenen van energiecentrales en cementfabrieken.

De uitdaging voor de start-up is echter veel groter; gewone lucht bevat 300 keer minder CO2 dan de rookgassen van kolencentrales. Ook bij die hogere concentraties kost het al veel energie om het broeikasgas op te slaan.

Ongeveer 60 procent van de CO2 uitstoot komt voort uit vliegtuigen, verwarmingsinstallaties en auto’s. Afvangen direct bij de bron is bij deze kleine vervuilers niet of nauwelijks haalbaar, zegt Carbon Engineering. Alleen bomen en planten kunnen deze CO2 momenteel uit de lucht halen.

Beter dan bomen

Wanneer bomen en planten alle CO2 uit de lucht moeten halen, is er geen ruimte meer voor landbouw. Carbon Engineering denkt dat zijn systeem op schaal goedkoper en efficiënter is dan natuurlijke CO2-afvang. De technologie is bovendien overal toepasbaar, ook in gebieden waar geen bossen groeien.

Gecombineerd met windturbines, zonnepanelen of waterkrachtcentrales, die de energie leveren voor zowel de CO2-afvang als het ontleden van water, wil Carbon Engineering synthetische brandstoffen maken. Het bedrijf Carbon Recycling International uit IJsland doet hetzelfde met geothermie op IJsland en ook Audi werkt met het Duitse bedrijf Sunfire aan synthetische diesel.

De Nederlandse start-up Giaura gebruikt technologie die is ontwikkeld in het European Space Agency om CO2 uit de lucht af te vangen. Giaura richt zich in eerste instantie op de CO2-markt voor tuinbouw en aquaria.

Bekijk een filmpje over het concept van Carbon Engineering.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Carbon Engineering, The Guardian | Foto: Carbon EngineeringJoshua Ganderson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie