Voordelige biochemie met anti-oplosmiddelen uit Wageningen

citroenen

24-07-2015 09:28 | Door: Thijs ten Brinck

De Wageningen Universiteit heeft een proces ontwikkeld voor de isolatie van waardevolle chemicaliën uit waterige oplossingen. De universiteit zoekt partners voor industriële pilots.

De kristallisatietechnologie die in Wageningen is ontwikkeld, is onder meer toepasbaar voor de verwerking van suikerbieten.

Boeren kunnen met het concept de suiker in een kleine installatie energie-efficiënt in suiker omzetten. De boer voegt zo lokaal zelf waarde toe aan zijn oogst, en hoeft alleen het eindproduct te transporteren. Ook blijven waardevolle mineralen en nutriënten behouden voor het eigen akkerland.

Kristallisatie en filtratie

Normaal gesproken worden de bieten centraal verwerkt, in een grote suikerfabriek. Ook die grotere fabrieken hebben mogelijk baat bij de innovatie. Ze zouden een centrifugemachine voor de zuivering van geproduceerde suikers kunnen vervangen door een minder energie-intensieve filtratiestap.  

De beschreven methode werkt met het toevoegen van een anti-oplosmiddel, waarin de suiker of een andere gewenste productstroom niet oplosbaar is. Door vervolgens water uit de oplossing te onttrekken kristalliseert de grondstof waar de producent naar op zoek is.

De vaste kristallen zijn daarna met een simpel filter af te vangen. Het onderzoeksteam van de Wageningen Universiteit denkt dat het concept, naast voor suikers, ook is toe te passen in de productie van aminozuren en andere biochemische grondstoffen.

Energie besparen

Het winnen van deze grondstoffen uit bietenpulp, vruchtensappen en andere waterige (rest)stromen is complex en energie-intensief omdat er veel verschillende componenten in de oplossingen aanwezig zijn.

Volgend jaar bouwt de Wageningen Universiteit met het bedrijf IPSS Engineering een proeffabriek, die zal dienen voor onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van het concept. De universiteit claimt dat er onder andere uit Duitsland, Frankrijk en Canada interesse is voor de kristallisatietechnologie.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wageningen UR | Foto: 16:9clue, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie