IJslandse CO2-recycler gaat de industriële markt op

chemie

27-07-2015 09:47 | Door: Thijs ten Brinck

Het IJslandse bedrijf Carbon Recycling heeft met een deal gesloten met engineeringpartij Cofely Fabricom. De bedrijven gaan duurzame methanol installaties plaatsen bij industriële klanten.

Carbon Recycling International (CRI) heeft een technologie omwikkeld om uit afgevangen CO2 en duurzaam geproduceerde waterstof methanol te maken. Deze synthetische methanol kan worden bijgemengd in benzine, en dient als grondstof voor de productie van diesel en chemicaliën.

Cofely Fabricom gaat het concept samen met CRI aanbieden aan partijen in de industrie. Staalproducenten, energiebedrijven en andere partijen die veel CO2-uitstoten, kunnen met de IJslandse technologie rookgassen filteren en opwaarderen tot hernieuwbare methanol.

“Met deze samenwerking kunnen we aantonen dat ons concept tegen lage investeringskosten zeer energie-efficiënt duurzame methanol kan produceren”, zegt KC Tran, CEO van CRI. “Cofely Fabricom heeft de ervaring en de armslag om onze power-to-methanol systemen versneld op te schalen en aantrekkelijk te maken voor grote klanten.”

Carbon Recycling International

CRI heeft in IJsland sinds 2012 een proeffabriek die met duurzame elektriciteit CO2 uit aardwarmtebronnen  gebruikt om methanol te produceren. De productiecapaciteit van deze pilotfabriek is verhoogd naar recent 4.000 ton per jaar.

De Chinese autofabrikant Geely, eigenaar van het Zweedse Volvo, stak begin juli 2015 ruim € 45 mln in CRI. Geely wil onder andere taxi’s op methanol laten rijden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Grimsby Telegraph, CRI | Foto: PEO ACWA, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie