Miljardendeal Solvay met focus op lichtgewicht vliegtuigen

vliegtuigen

29-07-2015 14:26 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische chemieconcern Solvay neemt het Amerikaanse bedrijf Cytec Industries over. Solvay versterkt zich in de markten voor mijnbouw en composieten. Met de deal is $ 5,5 mrd gemoeid.

Het Amerikaanse Cytec Industries is een grote speler op het vlak van lichtgewichtcomposieten voor de luchtvaart en automotive industrie. Ook is het bedrijf sterk in chemicaliën die mijnbouwbedrijven helpen delfstoffen te scheiden.

“Deze deal biedt een unieke kans om ons aanbod op het vlak van geavanceerde lichtgewichtmaterialen te vergroten, en onze kennis op dit vlak te versterken”, zegt Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay. “Cytec is een snelgroeiend bedrijf. Deze overname ondersteunt onze ambitie om een leidend te zijn op het vlak van duurzame chemie.”

Lichtgewicht transport

Solvay levert momenteel al lichtgewicht isolatieschuimen voor bijvoorbeeld vliegtuigen van Airbus en het recordzonnevliegtuig Solar Impulse 2. Het Belgische chemieconcern sloot eerder dit jaar een samenwerking met het Duitse 3A Composites om zich te versterken op deze markt.

Na de overname van Cytec Industries is Solvay naar eigen zeggen de een na grootste speler in de markt voor lichte en sterke composieten voor de luchtvaart en auto-industrie.

De mijnbouwdivisies van Solvay en Cytec kunnen elkaar ook versterken. Cytec levert naast composieten chemicaliën die de extractie en zuivering van metalen en mineralen in de mijnbouw efficiënter maken. Solvay is onder andere actief in urban mining.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Solvay, Wallstreet Journal | Foto: pjs2005, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie