BASF opent fabriek voor isolatie uit ruimtevaartmateriaal

basf fabriek

30-07-2015 15:18 | Door: Erik Verheggen

BASF heeft in de Duitse plaats Lemförde een proeffabriek geopend voor isolatiepanelen uit aerogel. De superlichte panelen zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

De platen van Basf bestaan uit organische aerogel. Een superlicht materiaal, dat toch stevig genoeg is voor toepassingen in de bouw.

aerogel

Volgens BASF levert het materiaal, dat de merknaam Slentite heeft meegekregen, de hoogste prestaties voor isolatiepanelen in deze vorm. Het is bovendien brandwerend.

Slentite is op dezelfde manier te verwerken als conventionele isolatiepanelen.

Opschaling

Aan de fabriek is anderhalf jaar gebouwd. Basf ziet de opening als een belangrijke mijlpaal op weg naar grootschalige marktintroductie.

Het bedrijf heeft de platen eerste geleverd aan een aantal partnerbedrijven. Na deze proefperiode volgt opschaling naar industriële productie.

Aerogel heeft een extreem lage dichtheid, doordat het bijna helemaal uit lucht bestaat. Aerogels zijn daarmee de lichtste materialen ter wereld in vaste vorm. Aerogels werden voor het eerst toegepast in de ruimtevaart. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gebruikt aerogels het voor het isoleren van ruimtesondes.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BASF | Foto fabriek: BASF | Foto aerogel: jon collier, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie