Zonaanbiddende bacterie maakt plastic

bacterie

03-08-2015 13:37 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) hebben een bacterie gekweekt die CO2 met behulp van zonlicht direct omzet in de belangrijkste grondstof voor plastics.

Ethyleen is, met een wereldwijde jaarproductie van ongeveer 80 miljoen ton, de belangrijkste grondstof voor plastics. Bij de productie van ethyleen uit aardgas of olie komt tot 3 ton CO2 per ton product vrij. De cyanobacterie die aan het NREL is ontwikkeld neemt juist 3,14 ton CO2 op voor elke ton ethyleen die hij produceert.

"We voorspellen grote plasticboerderijen waar we het ethyleen kunnen oogsten", zegt onderzoeker Jianping Yu van het NREL. "Als het loopt zoals we verwachten dan kunnen deze bacteriën binnen tien jaar al een deel van de petrochemische productie vervangen."

Plastic uit zonlicht

De meeste algen, gistcellen en bacteriën die in de biochemie worden gebruikt, produceren suikers. Die suikers worden vervolgens omgezet in bio-ethanol. Dat dient weer als grondstof voor de productie van onder andere ethyleen.

Met een genetische modificatie kan de aan het NREL gekweekte bacterie deze productiestappen allemaal in een keer uitvoeren. Het gasvormige ethyleen is eenvoudig af te vangen uit een bioreactor. Van de via fotosynthese ingevangen CO2 gebruikt de bacterie nu ongeveer 10 procent om ethyleen te maken. De rest gebruikt het organisme voor zijn eigen groei.

Yu hoopt de verhouding tussen ethyleenproductie en bacteriegroei met verder onderzoek te optimaliseren. Nu is ethyleenproductie via de bacterie naar schatting nog drie keer duurder dan productie uit fossiele bronnen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NREL | Foto: NREL

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie