Duurzamer staal met simpele oplossing voor onbekend probleem

metaal

04-08-2015 10:28 | Door: Thijs ten Brinck

Amerikaanse onderzoekers hebben een onbekend probleem ontdekt in de metaalindustrie. Ze bieden ook direct een oplossing, die verschillende bewerkingen de helft energiezuiniger maakt.

Onderzoek aan de Amerikaanse Purdue University heeft dankzij hogesnelheidsmicroscopie een nieuw type vervorming ontdekt, dat optreedt bij het smeden en verspanen van metaal.

Het voorheen onbekende fenomeen blijkt goed te onderdrukken door het aanbrengen van een standaard markeringsinkt op het metaal. Dat levert eindproducten met een betere oppervlakte eigenschappen, die bovendien sneller en met tot wel 50 procent minder energie zijn te maken.

Ongewenst vouwen

Het verschijnsel, dat de onderzoekers sinuous flow noemen, zorgt ervoor dat weggeslepen metaal opkrult in gevouwen laagjes. Dat levert extra weerstand bij het bewerken. Toepassen van een laagje markeringsinkt werkt als smeermiddel. Het onderdrukt het vouwen verminderd de vereiste kracht in de bewerking met tot wel 50 procent.

De ontdekking kan het in de automotive industrie, de productie van pantsermaterialen en in andere plaatmetaalbewerkingen het maakproces efficiënter maken en de kwaliteit van de eindproducten verhogen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Purdue | Foto: Kyle May, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie