Zelf-organiserend membraan efficiënt in waterzuivering

kraan

04-08-2015 19:01 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University hebben een synthetisch membraan ontwikkeld dat kansen biedt in medische toepassingen, voor het bereiden van drinkwater en het scheiden van gassen.

Het membraan bestaat uit vetmoleculen en proteïnen, die uit zichzelf een tweedimensionale structuur vormen.

Het uit de natuur afgekeken materiaal zuivert water net zo goed als biologische membranen.

“De natuur doet dingen zeer efficiënt, er zijn wonderbaarlijke machientjes aanwezig in biologische membranen”, zegt Manish Kumar, assistent-professor chemische technologie aan Penn State. “Deze eigenschappen zijn moeilijk na te bootsen in puur synthetische systemen.”

Microkanaaltjes

Door in de productie gebruik te maken van biologische bouwstenen, is het Kumar en zijn collega’s gelukt een materiaal te maken met een hoge dichtheid aan microkanaaltjes, dat de prestaties van natuurlijke alternatieven benadert.   

Kumar zegt dat het biomimicry-membraan beter presteert dan vergelijkbare synthetische materialen. Het is bovendien gemakkelijker te produceren dan koolstofnanobuisjes, een materiaal dat ook in beeld is voor efficiënte scheidingsmethoden.

De meest voor de hand liggende toepassing van het nieuwe membraan ligt in de waterzuivering maar de onderzoekers zien ook toepassingen in de scheiding van andere vloeistoffen en gassen. Ook zou het materiaal bruikbaar zijn om medicijnen precies te doseren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Penn State | Hoofdfoto: Julien Harneis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) Foto 2: Karl Decker / University of Illinois at Urbana-Champaign, and Yuexiao Shen / Penn State

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie