Overijssels eendenkroos grondstof voor verf en vloeren

Eendenkroos

06-08-2015 10:06 | Door: Chris Thijssen

Bedrijven telen in de vijvers van landgoed Het Lankheet in Haaksbergen waterlinzen voor toepassing in verf- en coatingproducten. Deze waterplanten, ook wel eendenkroos genoemd, zouden tien keer zoveel eiwitten als soja leveren.

Dat schrijft Tubantia. Het project is een samenwerking tussen vloerenspecialist Unipro uit Haaksbergen en Rolsma Advanced Biobased Paints uit Enschede.

Met behulp van subsidie van de Provincie Overijssel onderzoeken de bedrijven in hoeverre zij de natuurlijke eiwitten kunnen toepassen in hun lijm-, coating- en verfproducten. Het bedrijf ABC-Kroos gaat de waterlinzen verwerken tot een tussenproduct met een hoog eiwitgehalte.

Groenteburgers

Unipro, dat lijmen en coatings produceert, en Advanced Bioprints Paints, producent van natuurlijke lijnolieverven, willen de waterlinzen uiteindelijk op grotere schaal gaan telen. Ze streven ernaar het eiwit uit eendenkroos behalve in lijm en verf, ook toe te passen in vleesvervangende voedingsproducten, zoals groenteburgers.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tubantia, Unipro, Het Lankheet | Foto: normanack, via Flick Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie