Twee grote bioplasticfabrieken in Frankrijk en Canada

suikerbieten

07-08-2015 09:21 | Door: Thijs ten Brinck

De bedrijven TerraVerdae Bioworks en Bio-on, uit respectievelijk Canada en Italië, hebben beide aangekondigd op grote schaal het bioplastic PHA te gaan produceren.

Het Italiaanse bedrijf Bio-on gaat samen met de Franse suikerproducent Cristal Union een grote bioplasticfabriek bouwen. De partners steken € 70 mln in de productie van polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) in Frankrijk. De grondstof voor het plastic is afval van de suikerbietenindustrie.

Ook het Nederlandse bedrijf Avantium onderzoekt, samen met een andere grote suikerbietenverwerker, de kansen van bioplastic-productie in Frankrijk.

Plastic uit afval

In de Canadese provincie Alberta gaat TerraVerdae Bioworks aan de slag met de commerciële productie van PHA’s. Terra Verdae maakt het bioplastic uit duurzame methanol, gemaakt uit bijvoorbeeld landbouw- of huishoudelijk GFT-afval.

“Ten opzichte van bestaande, op voedsel gebaseerde bioprocessen, is dit een enorme stap”, zegt William Bardosh, CEO van TerraVerdae tegen Biofuelsdigest. “Ons proces is geschikt voor een groot spectrum aan hoogwaardige biomaterialen.”

In eerste instantie gaat TerraVerdae afbreekbare microplastics leveren, die onder meer gebruikt worden in tandpasta en schuurzeep.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Biofuels digest, FoodproductionDaily | Foto: Heather, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie