Veilige motorhelm als bijproduct van wortelsap

wortels

10-08-2015 07:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Schotse bedrijf Cellucomp heeft een methode ontwikkeld om afval uit de verwerking van wortelen op te waarderen tot sterke nanovezels. Het materiaal is ondermeer bruikbaar in valbescherming en surfboards.

Cellucomp bedenkt en ontwerpt hoogwaardige materialen op basis van reststromen of hernieuwbare grondstoffen.

helm

Het belangrijkste product van Cellucomp is Curran, een cellulosevezel die wordt gemaakt uit wortelgewassen.

Curran is volgens Cellucomp sterker en lichter dan glas- en koolstofvezels. Ook heeft het eigenschappen die verven, coatings en beton robuuster en lichter kunnen maken.

Luidsprekers en surfplanken

Met het Zwitserse onderzoeksinstituut Empa onderzocht Cellucomp de korte termijn kansen van het materiaal. Het onderzoek wees verder uit dat Curran onder meer bruikbaar is in de productie van motorhelmen, luidsprekerboxen en meubels.

Samen met de Nederlandse voedingsmiddelenproducent Royal Cosun realiseerde Cellucomp eerder een pilotfabriek voor de productie van Curran uit restromen van de suikerbietenverwerking.

Bekijk een filmpje over Cellucomp.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Empa, Cellucomp| Foto 1: Jeremy Keith, via FLickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) | Foto 2: Empa

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie