Ford werkt samen met revolutionaire 3D-print-start-up

ord ocus

10-08-2015 15:59 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse autofabrikant werkt nauw samen met de start-up Carbon3D, die snelle en precieze productie met 3D-printers mogelijk maakt.

De start-up Carbon3D, van de Amerikaanse materiaalwetenschapper Joseph DeSimone, heeft een printtechniek ontwikkeld waarmee 3D-objecten zeer snel zijn te maken.

Carbon3D spreekt van een 25 tot zelfs honderd keer sneller proces dan concurrerende printtechnieken. Het resultaat is bovendien robuuster en vergt veel minder nabewerking dan objecten die met conventionele 3D-printers gemaakt worden.

 “Carbon3D’s CLIP-technologie helpt onze ingenieurs de prototypes sneller te optimaliseren”, zegt Ellen Lee, verantwoordelijk voor additive manufacturing bij Ford. “Als we enkele maanden van de ontwikkeltijd kunnen afschaven en auto’s eerder op de markt brengen scheelt dat ons miljoenen.”

Autofabrikant Ford gebruikt de technologie van Carbon3D nu alleen in de ontwikkeling van nieuwe modellen. In de massaproductie gebruikt de autofabrikant nog wel conventionele spuitgietprocessen.

Terminator als voorbeeld

Carbon3D is ook in andere sectoren actief. Het bedrijf Legacy Effects produceert special effects en props voor filmstudio’s. Legacy Effects gebruikt de 3D-printers van Carbon3D direct voor de eindproducten die het aan de studio’s levert. Dankzij de printtechniek kan het ook bij spoedklussen nog voldoende tijd in het ontwerpwerk steken.

Legacy produceerde onder andere objecten voor de nieuwste Terminator-film. Een scene uit de tweede Terminator-film, Judgement Day uit 1991, diende voor DeSimone en zijn collega’s juist als inspiratie voor het ontwikkelen van de revolutionaire printtechniek. Net als de robot in de film lijken de objecten die met de CLIP-printers van Carbon3D geprint worden als vanzelf te ontstaan uit een plasje vloeibaar materiaal.

Carbon3D is, net als de Nederlandse bedrijven Plant-e en Protix, recent door het World Economic Forum verkozen tot ‘technologie-pionier’.

Bekijk een filmpje over de samenwerking van Ford en Carbon3D:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Green Car Congress, Carbon3d | Foto: FotoSleuth, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie