Bosbranden VS sneller uit met milieuvriendelijke gel

bosbrand

12-08-2015 07:38 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Geltech Solutions levert producten die natuurbranden blussen en voorkomen dat de brandhaarden zich verder uitbreiden. Het product is geschikt voor blusvliegtuigen.

Het poeder van Geltech, FireIce genaamd, vormt als het gemengd wordt met water een dikke, vlamwerende gel.

Het chemische product is te gebruiken in kleine brandblussers, maar ook in grote blusvliegtuigen. FireIce is dit seizoen al gebruikt bij meer dan honderd bosbranden in de Verenigde Staten en Canada. Volgens het bedrijf tot grote tevredenheid van de brandweermensen.

“Onze teams werken nauw samen met de brandweermensen, en helpen zo waardevolle natuur en infrastructuur te beschermen.”, zegt Matt Struzziero, verkoopdirecteur bij Geltech. ”Ook voor de moedige brandweermensen en de piloten van blusvliegtuigen zelf verhoogt FireIce de veiligheid.”

Lichtgewicht blusmiddel

FireIce kan gebruikt worden om branden direct te blussen, maar is vooral van waarde om natuurbranden te vertragen. De vlamwerende gel plakt aan droge bomen en voorkomt voor lange tijd dat ze vlamvatten. Zo kunnen brandweermensen een veilige grens creëren rond steden en wegen, die dreigen omsingeld te worden door natuurbranden.

Het product is volgens Geltech lichter dan vergelijkbare producten, niet giftig, niet corrosief en volledig biologisch afbreekbaar. Daarmee is de gel veilig voor de natuur, maar ook voor de blusvliegtuigen en -helikopters die het materiaal verspreiden.

Bekijk een filmpje over FireIce:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Geltech | Foto: State Farm, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie