Bio-energiebedrijf uit Enschede verdubbelt capaciteit

drienerlo

12-08-2015 13:31 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf Host heeft op een industrieterrein in Enschede extra grond gekocht. De omzet van de leverancier van biogas- en bioketelsystemen schiet de laatste tijd omhoog.

Het laatste succes voor Host is de installatie van een biovergister in Waalwijk. Deze installatie zet verschillende biologische resten, voor het overgrote deel uit de voedingsindustrie, om in biogas. Dit wordt vervolgens opgewerkt tot aardgaskwaliteit.

De installatie maakt voor de zuivering van het gas gebruik van membranen. Met een efficiëntie van 99,5 procent zet het bedrijf vrijwel al het geproduceerde methaan om in groengas. Dankzij warmteterugwinning met warmtepompen is er bovendien ook geen gas nodig voor de verwarming van de installaties.

De gaskwaliteit is recent goedgekeurd en de vergister van de Waalwijkse Biomassa Combinatie (Wabico) levert nu voor ruim 2.000 huishoudens duurzaam gas aan het net. Op een park bij de vergistingsinstallatie in Waalwijk wordt ook afvalwater gezuiverd, en zonne- en windenergie opgewekt.

Verdubbeling bedrijfspand

Host bouwt en installeert biomassagestookte ketels voor de industrie en biogasoplossingen voor bedrijven en boeren, in binnen- en buitenland. De opdracht in Waalwijk had voor Host een waarde van € 8,5 mln. In totaal steeg de omzet van het bedrijf het afgelopen jaar met bijna een derde. 

De orderportefeuille bij het bedrijf uit Enschede is vermoedelijk ook voor de komende tijd nog goed gevuld. De Twentse krant Tubantia schrijft dat Host zijn bedrijfsterrein bijna gaat verdubbelen. Het bedrijf heeft een kavel gekocht dat grenst aan het huidige bedrijfspand. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tubantia, Host | Foto: Josbert Lonnee, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie