Miljoenen tonnen minder CO2-uitstoot door bedrijven

Miljoenen tonnen minder CO2-uitstoot door bedrijven

09-05-2012 18:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bedrijven als Eneco, KPN en Coca-Cola hebben in de periode 1999 tot en met 2011 aanzienlijk minder van het schadelijke broeikasgas CO2 uitgestoten. Onderzoeksbureau Ecofys becijferde dat in 10 jaar 100 miljoen ton CO2 is bespaard. In Nederland komt jaarlijks z'n 180 miljoen ton broeikasgassen vrij.

Daarmee werpt de samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds (WNF) en grote bedrijven als Eneco, KPN, Nokia Siemens en Coca-Cola haar vruchten af. De samenwerking, het zogeheten Climate Savers-programma, begon in 1999. De verwachting is dat er in 2020 ruim 350 miljoen ton CO2 door is bespaard. Dat is net zo veel als de jaarlijkse CO2-uitstoot in Spanje.

WNF-directeur Johan van de Gronden is blij met de resultaten. "Bij een verstandig overheidsbeleid kunnen we de energie- en klimaatproblematiek gewoon de baas. We hebben de sleutel in handen voor een florerende groene economie. Bedrijven hebben dat al lang in de smiezen. Het wordt hoog tijd dat politici dat ook inzien."

Conferentie

Als andere grote bedrijven het voorbeeld volgen, kan de jaarlijkse besparing zelfs oplopen tot 1.000 miljoen ton, aldus het WNF. Overigens werkt het WNF nog niet met alle economische sectoren samen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen afspraken met de staalindustrie.

De onderzoeksresultaten worden vandaag bekendgemaakt tijdens de internationale Climate Savers-conferentie, die in het teken staat van het 50-jarig bestaan van het WNF. In Rotterdam praten vertegenwoordigers van bedrijven over praktijkvoorbeelden van energiebesparing, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en duurzame energie.

Bron: ANP

Foto: Martin Abegglen

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie