Hoe Ford met 3D-brillen en printers ziekteverzuim tegengaat

14-08-2015 09:55 | Door: Thijs ten Brinck

Autofabrikant Ford test niet alleen de auto’s zelf, maar ook de assemblage van nieuwe modellen virtueel. Zo houdt het bedrijf zijn werknemers en reparatiemonteurs gezonder.

Uitgerust met een virtual reality-bril, verschillende sensoren en feedbacksystemen, doorlopen echte monteurs de complete productie van een virtuele auto. Nog voordat een nieuwe Ford in productie gaat, is hij al honderden keren virtueel geassembleerd. 

Ford voert de uitvoerige virtuele tests uit in de jaren voorafgaand aan het bouwen of aanpassen van productielocaties voor nieuwe modellen. Op basis van analyse van de bewegingen van monteurs, maakt Ford de toekomstige productie efficiënter en minder belastend voor de werknemers van de fabrikant.

Ergonomie en veiligheid

Onder meer dankzij de optimalisatie van de ergonomie in virtual reality-studio’s, werkt Ford aan een veilige productieomgeving en houdt het zijn werknemers gezonder. Ten opzichte van begin deze eeuw kampen Ford-medewerkers gemiddeld met 70 procent minder blessures. 

Naast de puur virtuele omgeving gebruikt Ford in zijn tests ook fysieke objecten, voor de optimalisatie van preciezere productiestappen. De autofabrikant combineert de virtuele wereld met modellen van motoren, versnellingsbakken en dashboards uit de 3D-printer.

Ford werkt sinds enkele maanden nauw samen met het baanbrekende 3D-printbedrijf Carbon3D.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Metaal Magazine, Detroit News

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie