Nederlandse ruimtetechniek tegen ondergrondse roestplekken

roestige pijp

15-08-2015 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse Bioclear heeft voor de astronauten in het ISS een luchtbehandelingssysteem ontwikkeld. Nu gebruikt het bedrijf de techniek op aarde om stalen pijpen te inspecteren op roest.  

“Het roesten van metalen is een chemisch proces”, zegt Sytze Keuning, CEO van biotechbedrijf Bioclear, op de site van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. “Maar 40 tot 50 procent van alle corrosie wordt versterkt door bacteriën.”

iss

Bioclear uit Groningen heeft een systeem ontwikkeld dat bacteriën opspoort die verantwoordelijk zijn voor het snelle roesten van pijpleidingen onder de grond en in de industrie.

Sommige bacteriën versnellen het roestproces tot wel 100 keer, zegt Keuning: “Als je kilometers aan pijpen in beheer hebt, is het zeer interessant tijdig te weten waar zwakke plekken kunnen ontstaan.”

DNA-analyse voor het ISS

Het bedrijf Exova, dat inspectie- en kwaliteitsmonitoringsdiensten levert aan uiteenlopende bedrijven in de industrie, heeft het systeem van Bioclear inmiddels een jaar in gebruik. 

Klanten van Exova vragen veel naar technieken zoals die van Bioclear, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen de ruimtevaartorganisatie. Dankzij DNA-analyse van aanwezige microben geeft het concept waardevol inzicht in de staat van de pijpen, buizen en andere metalen onderdelen. Bedrijven kunnen op basis van de inspecties gericht onderhoud en reparaties uitvoeren, en zo energie, materialen en kosten besparen.

Schone lucht voor astronauten

Het systeem is een spin-off van technologie die Bioclear begin deze eeuw ontwikkelde voor het International Space Station. Het luchtbehandelingssysteem in het ruimtestation moet van uitmuntende kwaliteit zijn. Bij ophoping van schadelijke stoffen kunnen de astronauten niet ‘even een raam open zetten’.

In de luchtfilters van Bioclear breken goedaardige microben de vervuiling af. Het systeem waarschuwt bij de aanwezigheid van schadelijke bacteriën.

Het Nederlandse Bioclear is actief in verschillende biotech-sectoren. Het bedrijf ontwikkelde met TNO een concept dat met behulp van stoom de opbrengst van suikerproductie en biogas uit reststromen verhoogt. Met onder andere Gasunie en Enexis onderzoekt Bioclear de kansen van elektriciteitsopslag in methaan met behulp van microben. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: ESA, Exova, Bioclear | Foto1: Steve Webster, via Flickr Creative Commons | Foto2: Asociación Aire, via Flickr Creative Commons (Both cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie