Blikfabrikant bespaart € 42.000 per jaar met zuinige pompen

blikjes

17-08-2015 09:38 | Door: Thijs ten Brinck

Verpakkingsbedrijf Ball Packaging heeft op een productielocatie bij de Engelse plaats Rugby tien energieslurpende pompen vervangen. De investering verdient zich binnen twaalf maanden terug.

“Als onderdeel van doelstellingen op het vlak van energiebesparing hebben we in detail naar al onze apparatuur gekeken”, zegt John Cosgrove, fabrieksmanager bij Ball Packaging, op de site Process Industry Informer. “De pompen voor onze hogedrukreiniging boden het grootste potentieel voor kostenreductie.”

Het bedrijf Brammer, leverancier van industriële apparatuur, heeft bij Ball tien waterpompen vervangen. De oude pompen waren ruim twintig jaar oud, en inefficiënt. Met de investering, die zich volgens Brammer binnen een jaar terugverdient, bespaart de blikfabrikant de komende tien jaar £400,000 (€ 560.000) op de energierekening.

Dramatische besparingen

Ball Packaging Europe maakt in het Britse Rugby blikjes voor frisdrank en bier. Voordat de blikken geleverd worden aan de fabrikanten, spuit Ball ze schoon.

De pompen draaien bij Ball Packaging bijna vijftig weken per jaar volcontinu. De hogere efficiëntie van de pompen werkt dan ook sterk door in het energiegebruik van de fabriek. Volgens Cosgrove heeft het vervangen van de pompen nauwelijks impact gehad op de productie in Rugby.

Ball Packaging kijkt nu of het ook op andere locaties in Europa dergelijke ‘dramatische besparingen’ kan realiseren. Ball heeft onder meer ook in het Nederlandse Oss een fabriek.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Process Industry Informer, Ball Packaging, Brammer | Foto: tru.st, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie