17-08-2015 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

Een team studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een biologisch membraan ontwikkeld waarmee duurzame energie is op te wekken uit het mengen van zout en zoet water.

Blauwe Energie, het opwekken van elektriciteit uit het mengen van zout en zoet water, is een relatief nieuwe bron van duurzame energie. Het concept werkt met membranen, filters, die de in het zoute water opgeloste ionen selectief doorlaten en zo een spanning opwekken.

“Het grootste probleem met de huidige techniek zijn de membranen die gebruikt worden. Die zijn duur en onbetrouwbaar”, zegt teamlid Wiebrand De Boer van de RUG. “iGEM Groningen wil met behulp van bacteriën een levend membraan maken dat zichzelf repareert.”

Vervuiling en beschadiging

Aan de Afsluitdijk draait sinds eind 2014 een kleine blauwe energiecentrale op proef van het bedrijf RED-stack. Deze installatie maakt gebruik van plastic membranen van Fujifilm. Volgens het Groningse team raken deze membranen snel verstopt met biologische verontreiniging en andere onzuiverheden uit het water uit de zee en het IJsselmeer.

Het Groningse team, bestaande uit tien studenten in de biologie, scheikunde en andere disciplines, hoopt de plastic membranen te vervangen door een biologische variant. Met genetische modificatie hebben de studenten een bekende bacterie aangepast zodat deze de ionen selectief uitwisselt tussen zoet en zout water.

Omdat het een levend systeem betreft, kan het membraan zichzelf herstellen van beschadigingen, en vervuiling zelfstandig opruimen.

Bio-lego

Het bio-membraan is de Groningse inzending voor de International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM). In deze jaarlijkse competitie presenteren ruim 200 teams van over de hele wereld genetisch gemodificeerde biologische machines, op basis van biobricks. Biobricks zijn goed gedocumenteerde DNA-bouwblokken, die in de wetenschap gecombineerd worden om organismen nieuwe eigenschappen te geven.

In 2012 werd de IGEM-competitie al eens gewonnen door een ander team uit Groningen. Dit team ontwikkelde een biologische sensor die het bederven van vlees kan herkennnen.

Bron: RUGsteunt, iGEM | Foto: Joan Puigcerver, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)