DSM en AkzoNobel in top 3 duurzaamste chemiebedrijven

dsm

18-08-2015 09:16 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse Carbond Disclosure Project (CDP) heeft een duurzaamheidsranglijst gepubliceerd met daarin achttien beursgenoteerde chemieconcerns, die wereldwijd actief zijn.  

In de ranglijst bezetten de Nederlandse chemiebedrijven DSM en AkzoNobel plek twee en drie. Het Amerikaanse DuPont komt als duurzaamste uit het onderzoek, waaraan in totaal 80 chemiebedrijven hebben meegewerkt.

“De relatief hoge emissies in de chemiesector betekenen dat er, voor de bedrijven die er voor kiezen om te verduurzamen, ook direct veel winst te behalen is”, zegt James Magness, hoofd investor research bij het CDP. “In ons onderzoek hebben we daarom de meeste waarde gegeven aan energie- en proces-efficiëntie.”

Naast de efficiëntieslagen die chemiebedrijven maken, heeft het CDP de bedrijven ook gerankt op verbeteringen in de toeleveringsketen, eigen duurzame productinnovaties, waterverbruik en de blootstelling aan bestaande en voorgestelde klimaatwetgeving.

Beleggersinformatie 

In het onderzoek van het CDP scoort DSM vooral hoog op het gebied van efficiëntie, innovatie, en de carbon regulation readiness, de capaciteit om snel in te spelen op nieuwe klimaatwetgeving. AkzoNobel heeft zijn derde plaats grotendeels te danken aan optimalisaties in de toeleveringsketen en de geringe impact op de waterhuishouding. Ook AkzoNobel scoort maximaal op carbon regulation readiness.

DuPont heeft volgens het CDP vooral nog verbeteringspotentieel in de toeleveringsketen. Op alle andere vlakken scoort de Amerikaanse chemiereus de maximale of op een na hoogst mogelijke score. 

Het rapport is het derde in een serie waarin het CDP de duurzaamheidsprestaties van multinationals in zes CO2-intensieve sectoren doorlicht. De rapporten zijn gericht op investeerders die duurzaamheid van bedrijven willen meewegen in de beleggingsportfolio.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: CDP | Foto: Health Gauge, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie