Start-up biedt veel langere levensduur AA-batterijen

19-08-2015 07:44 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Batterroo belooft een 800 procent langere gebruiksduur voor standaard AA- en AAA-batterijen. Een microcircuit verwerkt in een hoesje verhoogt het voltage van de batterijen.   

Batterroo kondigde zijn vinding begin juni aan. Inmiddels heeft de crowdfundingcampagne van de start-up het doelbedrag met ruim 800 procent behaald.

Dat percentage staat gelijk aan de belofte die Batterroo doet over de levensduurverlenging van batterijen, die gebruikt worden in onder meer afstandsbedieningen, draadloze muizen en zaklampen.

“Een groot deel van de batterijen die worden weggegooid, bevatten nog tot 80 procent van hun originele lading”, zegt Bob Roohparvar, medeoprichter van Batterroo. “Onze Batteriser verhoogt de bruikbare levensduur van de batterijen en reduceert zo de enorme impact van deze afvalstroom.”

Microcircuit

De Batteriser bestaat uit een dunne roestvaststalen huls die om een batterij wordt geklikt. Bovenin het hoesje zit elektronica die het voltage dat de batterijen afgeven verhoogt tot 1.5 volt.

De batterijen leveren die spanning normaal gesproken alleen als ze nieuw zijn. Als ongeveer 20 procent van de energie in de batterij is gebruikt, zakt de spanning naar 1,3 volt of lager. Voor veel apparaten is dat volgens Batteroo te weinig. Die apparaten beschouwen de batterij dan als leeg, waarop consumenten ze vervangen.

Met het innovatieve hoesje wordt ook de overige 80 procent aan opgeslagen energie in de batterij beschikbaar voor nuttige toepassingen. De huls maakt de batterij nauwelijks langer of dikker, hij past volgens Batteroo nog steeds overal in.

Batteroo vroeg via crowdfundplatform Indiegogo $ 30.000 om een eerste serie batterisers te produceren. Met nog acht dagen te gaan heeft de start-up inmiddels bijna $ 250.000 binnengehaald. In november 2015 krijgen de eerste klanten hun pakket van vier batterij-hoesjes.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Batteroo 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie