3 keer succesvol innoveren met fiscale ondersteuning

aardappelen

19-08-2015 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

Multifunctionele gevels, een innovatie chemische reactor en extra gezonde aardappelen zijn mede mogelijk gemaakt door de WBSO en RDA. Op drie bijeenkomsten geeft RVO.nl informatie over de regelingen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) komt pionierende ondernemers tegemoet met stimuleringen voor onderzoek naar en ontwikkeling van vernieuwende producten.

Verschillende aansprekende Nederlandse innovaties zijn met behulp van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research en Development Aftrek (RBA) tot stand gekomen.

1. Draaibare zonnepanelen en reclameborden

Het bedrijf Sublean heeft een multifunctioneel gevelsysteem ontwikkeld. De systemen kunnen in de avond verlichte reclameboodschappen tonen en overdag zonne-energie opwekken met zonnepanelen. Het Sublean-systeem is onder andere toegepast op de gevel van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.

“Innovatie is voor een groot deel veel tijd stoppen in onderzoek”, zegt Peter van Dommele, directeur van Sublean. “Het is heel goed voor het bedrijfsleven dat de overheid innovaties stimuleert door bij te dragen in de loonkosten.”

Sublean heeft het systeem met draaibare functies inmiddels ook uitgewerkt voor een voetbalveld. Als er niet wordt gespeeld, kunnen de velden zo zonnestroom opwekken.

2. Spinnende reactor voor fijnchemie

De start-up Flowid maakt chemische reactoren met het formaat van een cd. De vinding, ontwikkeld aan de Technische Universiteit Eindhoven, kan door een snelle rotatie zeer specifieke reactiecondities realiseren.

Met de kleine reactoren kunnen bedrijven chemicalien in kleinere volumes maken zonder dat dat ten koste gaat van de efficiëntie. Onder andere AkzoNobel is geïnteresseerd in de technologie.  

3. Bijzondere aardappels

Veredelingsbedrijf Biemond heeft onder meer meegewerkt aan de productie van zouttolerante aardappels. “Verzilting is wereldwijd een grote bedreiging voor de productie van voedsel”, zegt Hans Biemond. “Met het ontwikkelen van aardappels die op verzilte grond gemakkelijk uit de voeten kunnen, buig je deze bedreiging juist om in een kans.”

Biemond ontwikkelt ook aardappelrassen die resistent zijn tegen nieuwe ziektes, en aardappels met een kortere kooktijd of een lagere behoefte aan mest. 

Voorlichtingsbijeenkomsten

In drie bijeenkomsten in Utrecht, Den Haag en Roermond geeft RVO.nl in de laatste maanden van 2015 geïnteresseerde ondernemers informatie over de kansen van de regelingen.

In 2014 was er ruim € 1 mrd beschikbaar voor innovatieve productontwikkeling via de WBSO en RBA.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RVO | Foto: 16:9clue, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie