Zonnepanelen zonder zilver 10 procent goedkoper

zilver

19-08-2015 15:42 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Natcore Solar heeft een technologie ontwikkeld waarmee het zilver in zonnecellen vervangen kan worden door het veel goedkopere aluminium.

Zonnecellen transporteren de duurzame stroom die ze opwekken via hele dunne lijntjes zilver. Het edelmetaal wordt gebruikt omdat het de stroom goed geleidt en nauwelijks corrodeert. Zo werpen de contacten zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen.

Natcore Solar heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om dit zilver te vervangen door aluminium. “Zonnecelproducenten zijn zo niet langer onderhevig aan de grillen van de zilvermarkt”, zegt Chuck Provini, CEO van Natcore. “Met onze lasertechnologie kunnen ze de kosten van de productie substantieel verlagen.”

Over de precieze werking van het proces laat Natcore verder weinig los. Het bedrijf verwacht binnen twee weken een patent op de techniek te verkrijgen. Daarna zal het zijn vinding in licentie aanbieden aan producenten.

Aluminium in plaats van zilver

Ongeveer 11 procent van de grondstofkosten voor zonnepanelen gaat momenteel op aan zilver, en in 2014 was 6 procent van het wereldwijd verhandelde zilver bestemd voor de zonnepanelenmarkt.

Natcore claimt dat, zonder gebruik van zijn eigen techniek, in 2018 zelfs 15 procent van de wereldmarkt voor zilver voor de zonnepanelenindustrie ingezet zou worden. Tegen de huidige grondstofprijzen kost aluminium slechts 0,3 procent van eenzelfde hoeveelheid zilver.

Er is wel ongeveer twee keer zoveel aluminium nodig om zonnepanelen dezelfde prestaties te geven als panelen met zilver.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Natcore | Foto: jenny downing, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie