Koreaans glaswerk duurzamer dankzij hetere vlammen

glas

20-08-2015 07:32 | Door: Thijs ten Brinck

Verpakkingsproducent Techpack Solutions heeft een glasfabriek voorzien van een installatie die pure zuurstof wint uit de lucht. Daarmee bespaart het bedrijf 10 tot 20 procent op het energieverbruik.

Het Amerikaanse bedrijf Air Products heeft voor Techpack Solutions in Zuid-Korea de branders van de glasfabriek voorzien van zijn oxy-fuel-technologie.

Daarmee stoot de fabriek 50 procent minder stikstof uit, is de productiecapaciteit met een kwart verhoogd en is de kwaliteit van het glaswerk beter. Ook dalen de energiekosten in de fabriek voor glazen flessen en potjes met tot een vijfde.

Air Products heeft voor Techpack ook een absorptiesysteem geïnstalleerd dat de zuurstof direct uit de buitenlucht wint. Zo hoeft de verpakkingsproducent niet steeds nieuwe containers met pure zuurstof te kopen.

Oxy-fuel

Gewone lucht bevat bijna 80 procent stikstof. Het vrijwel inerte gas is in de glasproductie een ongewenste ballast. Wanneer een brandstof wordt verbrand met gewone lucht, warmt ook de stikstof op en gaat de warmte verloren via de rookgassen.

Stikstof is bovendien niet volledig inert, bij hoge temperaturen ontstaan schadelijke stikstofverbindingen. Door de stikstof al voor de verbranding weg te filteren leveren de branders schonere en hetere vlammen, en kost het minder energie om de rookgassen te zuiveren.  

Om dezelfde reden installeerde Linde, een directe concurrent van Air Products, recent oxy-fuel-branders bij een aluminiumsmelter. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Air Products, Techpack | Foto: Jeremiah "GrayBeard" Richard, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie