Utrechtse start-up maakt '3D-printerinkt' ruim 6 keer goedkoper

20-08-2015 13:35 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up 3Devo heeft een machine ontworpen waarmee bedrijven en consumenten zelf filament voor 3D-printers kunnen maken. Het apparaat is voor € 1.699 via Kickstarter te bestellen.

De opkomst van 3D-printers is in volle gang en de apparaten krijgen steeds meer toepassingen. Net als met printerinkt voor reguliere printers, blijft het printmateriaal echter duur. Daar brengt 3Devo, een spin-off van het Utrechtse ingenieursbureau Devoteq, verandering in.

“Met standaard granulaat dat je goedkoop kunt inkopen, kun je heel goed filament maken”, zegt Niek Breeschoten van Devoteq op de site 3Dprint magazine. Breeschoten moedigt gebruikers van zijn machine daarnaast aan ook te experimenteren, met 3D-printerinkt uit oude PET-flessen of gerecyclede 3D-prints bijvoorbeeld.

3D-printfabriek thuis

De kiloprijs van ABS snippers, een van de meest gebruikte plastics voor 3D-printers, is ongeveer 5 euro. Daarmee kan de extruder van 3Devo het filament 6 tot 8 acht keer voordeliger maken dan kant-en-klaar filament uit de winkel. Bovendien kunnen gebruikers zelf verschillende kleuren plastics mengen.

Vergelijkbare machines die al op de markt zijn, leveren volgens 3Devo 3D-filament van onvoldoende kwaliteit. Breeschoten claimt dat zijn eigen machine, dankzij een hoogwaardige extruder en een goede warmteverspreiding in het apparaat, filament levert die niet onderdoet voor fabrieksproducten.

Als de Kickstarter-campagne 3Devo voldoende startkapitaal oplevert, verwacht 3Devo de eerste machines in de loop van 2016 uit te leveren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: 3dprintmagazine, 3Devo | Foto: SuSanA Secretariat, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie