Wetenschappers maken goedkope witte leds zonder aardmetalen

LED-verlichting

24-08-2015 10:25 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers aan de Rutgers University hebben mede met behulp van computermodellen materialen gevonden waarmee de productie van witte leds aanzienlijk goedkoper en duurzamer wordt. 

Veel bestaande ledlampen gebruiken leds die blauw licht produceren. Daarbij wordt een fosforlaag gebruikt om het blauwe licht om te zetten naar 'warm wit'. Deze fosforlaag bevat veelal kostbare zeldzame aardmetalen. Ledlampen zijn daardoor relatief duur.

LED-lampen

De onderzoekers van de Rutgers University gebruikten computermodellen om veelvoorkomende metalen virtueel te combineren met organische lichtgevende moleculen, schrijft Photonics. Zo kon een fluorescerende hybride fosforlaag gevormd worden die een warm wit licht oplevert. De volgende stap was om die fosforsamenstelling in de praktijk te testen.

De wetenschappers stellen dat met name de juiste samenstelling van de fosforlaag een uitdaging vormde. Toch zijn allerhande lichtschakeringen mogelijk door aanpassingen in het 'recept' voor de fosforlaag.

Ledlampen op basis van deze nieuwe techniek kunnen de productiekosten met 90 procent drukken ten opzichte van ledlampen waarin zeldzame aardmetalen worden toegepast. Dit kan uiteindelijk aanzienlijk goedkopere ledlampen opleveren. Daarnaast worden er milieuvriendelijkere grondstoffen gebruikt. De lampen zijn daardoor gemakkelijker te recyclen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Photonics | Foto: Rutgers University

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie