DSM zoekt met universiteiten naar duurzame verf

verfroller

24-08-2015 16:10 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven werken samen met collega’s uit Utrecht en de bedrijven DSM en Symo-Chem aan hoogwaardige verven en coatings op waterbasis.

Oplosmiddelen als terpentine zijn ongezond voor schilders, veroorzaken smog en hebben een negatieve invloed op het klimaat. In de meeste coatings voor gebruik binnenshuis is water daarom inmiddels het belangrijkste oplosmiddel. In de verf voor buiten is vaak nog terpentine of een andere vervuilende vluchtige stof verwerkt, omdat dat robuuster schilderwerk oplevert.

“Als je per ongeluk met je nagels langs de muur krast, wil je niet de hele coating meenemen”, zegt Ilja Voets, assistent professor aan de TU/e, op de site Kennislink. Ook is een geschilderd kozijn bij voorkeur afwasbaar, en is de gebruikte verf het liefst in een keer volledig dekkend.

In een gezamenlijk project doen de TU/e, Universiteit Utrecht en DSM Coating Resins onderzoek naar bindmiddelen, die verf op waterbasis net zo goed, of beter moeten, maken als verf met organische oplosmiddelen.

Smeren en plakken

Voets onderzoekt met haar collega’s aan de Technische Universiteit Eindhoven de interactie van de bindmiddelen in een coating. Het is daarbij belangrijk dat de verf goed smeerbaar is maar ook goed blijft plakken.

De onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht verwerkt de chemische kennis, die is ontwikkeld aan de TU/e, tot een computermodel om de ontwikkeling van de verven te versnellen. Het Eindhovense R&D-bedrijf Symo-Chem ondersteunt het chemische onderzoek. DSM hoopt met de resultaten de productie van coatings te optimaliseren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kennislink, NWO | Foto: r. nial bradshaw, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie