Trage robots 40 procent zuiniger zonder capaciteitsverlies

robots

26-08-2015 10:13 | Door: Thijs ten Brinck

De Zweedse Chalmers University heeft samen met het bedrijfsleven onderzocht hoe robots energie-efficiënter kunnen werken. Het simpelweg vertragen van de handelingen blijkt tot 40 procent op het verbruik te schelen.

Robots voeren de handelingen in huidige productieprocessen zo snel mogelijk uit. In processen waarbij meerdere robots samenwerken, staan de individuele robots vaak tijdelijk stil om te wachten tot een collega-robot een taak heeft volbracht.

“Wij laten robots even wat energiezuiniger bewegen, in plaats van ze te laten wachten op andere robots”, zegt Professor Bengt Lennartson van de Chalmers University. Lennartson werkte in het onderzoek onder andere samen met de Amerikaanse autofabrikant General Motors.

Versnellen en afremmen

Robots zijn in autofabrieken goed voor ongeveer de helft van het stroomverbruik. Op dat gedeelte is volgens Lennartson een besparing van 15 tot 40 procent haalbaar, zonder dat de doorloopsnelheid van auto’s in gevaar komt.

Het versnellen en weer afremmen van de robotarmen kost volgens de onderzoekers onnodig veel energie. In plaats van snel te handelen en veel te wachten kunnen de robots ook langzamer bewegen, zonder wachttijd. Als de robots goed op elkaar zijn ingespeeld daalt het energieverbruik significant, bij een gelijke productiecapaciteit.

Lennartson en zijn collega’s werken nu aan een optimalisatietool die het tragere handelen voor uiteenlopende productieprocessen standaard moet maken. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Chalmers University | Foto: Steve Jurvetson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie