26-08-2015 14:42 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse aardappelzetmeelverwerker Avebe investeert € 3 mln in een energiezuinig proces om aardappelsap in te dampen. Het ingedroogde product is bruikbaar in voedingsmiddelen.

Avebe past in zijn nieuwe fabriek in het Drentse Gasselternijveen een mild productieproces toe voor de verwerking van het restproduct aardappelsap. Avebe zelf steekt € 3 mln in de innovatie en het aardappelconcern ontvangt € 1,5 mln van het rijk, als onderdeel van een Green Deal die sinds 2012 loopt.

"Het kan leiden tot een besparing van 75 terajoule”, zegt Tjisse Stelpstra, gedeputeerde voor de provincie Drenthe bij RTV Drenthe. “Ik weet zo niet hoeveel huizen je daarmee van stroom kunt voorzien, maar het is echt heel veel."

Omgerekend naar stroom bespaart Avebe met de innovatie 20,8 miljoen kilowattuur, het jaarverbruik van bijna 6.000 huishoudens. Het ligt echter meer voor de hand dat het project de gasrekening van de fabriek omlaag brengt.

Potato Spice uit aardappelsap

Naast de energiebesparing reduceert Avebe met het project Potato Spice zijn CO2-uitstoot met 5.000 ton. Ook biedt het project de aardappelverwerker volgens de Provincie Drenthe ‘nieuwe kansen voor de doorontwikkeling van hoogwaardige eiwitten’. Die kan Avebe verkopen aan de voedingsmiddelenindustrie.

Aardappelsap is een reststroom die overblijft nadat de eiwitten en het zetmeel uit de aardappels gewonnen zijn. Het sap van de aardappels bevat, naast waardevolle mineralen en aminozuren, vooral veel water. In de huidige fabrieken van Avebe kost het veel energie om het vocht uit het aardappelsap te stoken.

Avebe heeft het nieuwe proces in een proeffabriek in Veendam getest. Dankzij de subsidie van het Rijk wordt het proces nu versneld op grote schaal toegepast in Gasselternijveen.

Bron: Provincie Drenthe, RTV Drenthe | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)