Herkansing oprichter Solland Solar met Groningse Silicon Mine

silicon

26-08-2015 18:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf The Silicon Mine (TSM) krijgt van de provincie Groningen € 2,8 mln subsidie. Het bedrijf zet een fabriek op voor de productie van de hoofdgrondstof voor zonnepanelen.

De Limburgse ondernemer Gosse Boxhoorn wil in het Groningse Farmsum, nabij Delfszijl, op een innovatieve manier silicium gaan produceren. Zuiver silicium is de belangrijkste halfgeleider voor de zonnepanelenindustrie. 

TSM steekt zelf € 10 mln in de locatie en ontvangt van de Provincie Groningen € 2,8 mln. De subsidie is onderdeel van een afspraak om 18 mensen werk te bieden.

Arabische miljoenen

Boxhoorn had eerder plannen voor een soortgelijke fabriek in het Limburg. Op het industriepark Chemelot bij Geleen wilde de ondernemer jaarlijks 20.000 ton silicium produceren, en duizend mensen werk bieden. 

Dit project is nooit van de grond gekomen. Nadat een Arabische investeerder niet over de brug kwam met toegezegde ‘honderden miljoenen euro’s’ kon het project in Limburg niet doorgaan.

De provincie Limburg voorkwam in januari 2015 het faillissement van The Silicon Mine, door een subsidie van € 4,25 mln kwijt te schelden. Limburg schatte de kans geld terug te krijgen groter in bij het voortbestaan dan bij een bankroet. Ook de Limburgse subsidie was gebaseerd op claims over werkgelegenheid.

Geschiedenis bekend

Subsidieverstrekker Groningen zegt de geschiedenis van TSM te kennen. Groningen ziet er op toe dat het geld van de ene provincie niet wordt ingezet om de andere terug te betalen. 

"De naam TSM is wat besmet geraakt. We zijn heel voorzichtig geweest en we hadden veel vragen", zegt een woordvoerder in het Dagblad van het Noorden. “Het geld dat ze nu krijgen is bedoeld voor de bouw van de proeffabriek, voor de bouten en de moeren. Het bedrijf moet bovendien facturen op tafel leggen.''

Wat de capaciteit van de fabriek in Farmsum wordt is niet bekend.

Solland Solar

Boxhoorn was begin deze eeuw ook de oprichter van het bedrijf Solland Solar, een Limburgse producent van zonnepaneelmodules. Boxhoorn werd in 2008 ontslagen als directeur van Solland.  In 2010 kwam hij met de plannen voor The Silicon Mine.

Solland Solar is, na een periode van tegenstrijdige berichten, op dinsdag 25 augustus failliet verklaard. Het Financieele Dagblad schrijft dat de curator goede hoop heeft dat er ook voor Solland een nieuwe kans komt. Partijen uit binnen en buitenland zijn geïnteresseerd in een doorstart.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dagblad van het Noorden, FD, Energieraad | Foto: Scott Robinson, via Flikcr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie