BP, Dupont en Gevo samen in biobrandstoffen na patentoorlog

gevo

27-08-2015 07:51 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse biotechbedrijven Gevo en Butamax begraven de strijdbijl rond een aantal patenten over de productie van de biobrandstof isobutanol.

Butamax, een joint venture van BP en Dupont, en Gevo claimen de bespaarde tijd en middelen vanaf nu samen in te zetten voor groei van de biobrandstofmarkt. Ook werken ze zoveel mogelijk samen in procedures om gebruik van de biobrandstoffen goedgekeurd te krijgen.  

“Het doel van deze overeenkomst is om de marktontwikkeling van biobased iso-butanol te versnellen”, zegt Paul Beckwith, CEO van Butamax. “Dit biedt producenten van bio-ethanol toegang tot de markt voor bio-butanol en verlaagt de kosten voor afnemers.”

Ter land, .. en in de lucht

De bedrijven nemen wederzijds licenties op de patenten waar het conflict om begonnen was en hebben beloofd niet dezelfde enzymen te gebruiken in de verdere ontwikkeling van de brandstoffen. Tot een jaarproductie van 110 miljoen liter zijn de bedrijven elkaar geen licentiegeld verschuldigd.

Verder hebben de bedrijven aangekondigd zich in de praktijk te richten op afzonderlijke marktsegmenten. Butamax neemt daarbij het wegtransport voor zijn rekening, met een biobrandstof die tot 16 procent kan worden bijgemengd in reguliere benzine.

Gevo concentreert zich op de luchtvaart met een hernieuwbare variant op kerosine, gemaakt uit bio-ethanol. Alaska Airlines zal waarschijnlijk nog dit jaar testvluchten maken met de brandstof. Gevo werkt ook samen met Coca-Cola en Total.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Gevo | Foto: Gevo

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie