Duurzamere exploitatie Libische olie dankzij fakkelgas

fakkel

27-08-2015 09:51 | Door: Thijs ten Brinck

Een gasgenerator van 7 megawatt reduceert de milieu-impact en brandstofkosten bij de oliewinning in het Libische Nakhla. De generator draait op gas dat voorheen werd afgefakkeld.

Het Duitse olie- en gasbedrijf Wintershall heeft bij een productielocatie in Libië een grote dieselgenerator met pensioen gestuurd. Tot voor kort verbruikte het olieplatform in de woestijn 40.000 liter diesel per week voor de elektriciteitsvoorziening.

Hoewel Wintershall op de locatie in Libië zelf fossiele brandstoffen wint, draaide de oude generator op diesel die met vrachtwagens aangeleverd werd. De aanlevering van de diesel was niet alleen duur maar ook niet volledig zeker. Zo liep het oliewinbedrijf continu het risico een kostbare productiestop.

De generator levert maximaal 7 megawatt elektriciteit en 14 megawatt warmte. De warmte wordt nuttig ingezet om de olie in de bron vloeibaarder te maken. De nieuwe installatie vervangt zo naast de dieselgenerator ook vijf warmwaterboilers.

Affakkelen

De nieuwe gasgenerator gebruikt, in plaats van geraffineerde diesel, gas dat vrijkomt bij de olieproductie zelf. Wintershall heeft zich ten doel gesteld het affakkelen van deze gassen uit te bannen.

Ook General Electric levert techniek om ten minste de nodeloze CO2-uitstoot van oliewinning te verlagen. Bij schalie-oliebronnen in de VS slaat het bedrijf de afvalgas hier juist op als transportbrandstof.

’s Werelds belangrijkste olieproducenten en olieproducerende landen zijn overeengekomen om de CO2-uitstoot van het affakkelen voor 2030 met 300 miljoen ton te verlagen. De oliebedrijven fakkelen de gassen nu nog af omdat het onverbrande gas een nog veel grotere impact op het klimaat heeft.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Engineeringnet, AT Aandrijftechniek | Foto: Roy Luck, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie