$ 33,5 mln voor licht, supersterk, roestvast ‘metaaltriplex’

roest

27-08-2015 18:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse Modumetal heeft een vernieuwend proces ontwikkeld om metaal van een roest- en slagvaste coating te voorzien. Verschillende bedrijven investeren $ 33,5 mln in de start-up.

De gelaagde nanocoating van Modumetal helpt corrosie voorkomen, verspreidt de impact van botsingen en maakt onderdelen bestendig tegen hoge temperaturen.

“De kosten van corrosie lopen wereldwijd op tot $ 2.200 mrd”, zegt Christina Lomasney, CEO van Modumetal. “Onze coating helpt bedrijven in de olie-, gas- en infrasector de impact van roest te verkleinen. De technologie is onder agressieve omstandigheden een voordelig alternatief voor materialen die van zich zelf corrosiebestendig zijn.”

Elektroplating 

Modumetal borduurt voort op het elektroplating-proces. Met behulp van elektriciteit worden daarmee nu verschillende metalen onderdelen bijvoorbeeld verchroomd.

modumetal

De innovatie van de start-up zit in het gebruik van meerdere metalen tegelijk gedurende de behandeling.

Door de frequentie van de wisselspanning in het elektroplating-proces snel en precies te veranderen, groeit er om beurten de ene coating bovenop de andere.

Met individuele laagjes van slechts enkele nanometers kan Modumetal zo coatings maken van tot wel een centimeter dik.

Als een soort triplex van metaal, heeft het eindresultaat hele andere eigenschappen dan dat de afzonderlijke materialen van de nanolagen hebben.

De investering van $ 33,5 mln is bijeengebracht door een investeringsfonds, de oliewinbedrijven BP, Chevron en ConocoPhilips, en kleinere bedrijven uit de staalsector.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Modumetal, Fortune | Foto: Modumetal (side), Sten Dueland (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie