Warmtewerende verf in alle kleuren van de regenboog

kleuren

28-08-2015 07:12 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Chromaflo maakt pigmenten die zonlicht effectief reflecteren. Verf met deze pigmenten helpt de kosten voor koeling van gebouwen te verlagen.

Witte verf en zilverkleurige verf zijn goed in het reflecteren van warmtestraling. Donkere kleuren nemen in het algemeen veel warmte op.

Chromaflo zegt met zijn pigmenten alle mogelijke kleuren te kunnen mengen. Ook het opwarmen van donkergekleurde oppervlakken van gebouwen, auto’s en andere objecten is zo tegen te gaan. Dat verbetert het comfort en verlaagt de kosten voor airconditioning.

Het bedrijf levert zijn producten al aan verschillende verf- en coatingmengbedrijven.  

Zichtbare en onzichtbare straling

Net als andere kleurstoffen, absorberen de pigmenten van Chromaflo sommige lichtgolflengtes wel en andere niet. Zo komen de zichtbare kleuren tot stand.

De pigmenten zijn echter zo gekozen dat die het onzichtbare infrarood zoveel mogelijk weerkaatsen. Vooral door het absorberen van golflengtes uit het infrarood in het licht wordt het in donkergekleurde auto’s op zonnige dagen zonder airco snel te heet.

De eigenschappen van coatings die infrarood weerkaatsen zijn ook binnenshuis te benutten om de warmte van een infraroodverwarming beter te verspreiden.

AkzoNobel claimt met een reflectieve verf tot 10 procent aan energiebesparingen te kunnen bewerkstelligen in warme landen als China en Singapore.

Bekijk een filmpje over Chromaflo.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AZ Materials, Chromaflow | Foto: brett jordan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie